2

Kurs i kadaversøk med hund på NRK

Beitelaga i Surnadal og Rindal samarbeidet om dette kurset som ble arrangerer i Rindal nylig. Inatruktør var Kjell Smestad fra Oppland. Det var en teoretisk del på Bolme Pensjonat og det var feltarbeid i Langlimarka. I alt 8 hunder med eiere fra begge kommuner deltok på kurset. NRK Møre og Romsdal var innom Langlia og den reportasjen kommer på lokal TV i kveld.

Her ser du meir om kurset:
I går kveld fikk de oppmøtte på Bolme pensjonat mellom annet kursing i hvordan de forskjellige rovdyra dreper sine bytter og hvordan de gjemmer dem.

I dag begynte den praktiske delen av kurset; hund og hundeeier var ute i felten for å leite etter kadavar som på forhånd var gjømt i terrenget. Smestad bruker 4 timer på å kurse hver "ekvipasje", det blir derfor ikke tid til å lære opp mer enn to hunder pr. dag. I alt 8 hunder fra Surnadal og Rindal er påmeldt til kurset, så Smestad blir værende i Rindal ut uka.

Trollheimsporten fikk være med Gro G. Løfaldli og border- collien Lille på kurs i Langlimarka i dag. På bildet til høyre sitter Lille klar til dyst

For saueeieren er det viktig at et kadaver blir funnet så snart som mulig etter at dyret er krepert. Dette for å kunne bestemme dødsårsak, og i de tilfelle sauen er drept, finne ut  hvilket rovdyr som er synderen.

Kjell Smestad har spesialisert seg på å trene opp hunder til å finne kadaver. For å venne hundene på lukta og lære dem hva de skal søke etter, bruker han frysetørka sauevom. Smestad gjorde seg først godt kjent med både eier og hund, og Lille fikk smake sauevom - "godis" fra instruktørens lomme.

Første oppgave for Lille var så å finne en bit sauevom utlagt i terrenget. Det var en smal sak for collien.

Oppgave nummer to og tre besto i å finne  gjømte kadaver. Det gikk også greit. I alt var det seks poster i terrenget som ekvipasjen måtte innom. Gro og Lille samarbeida godt i terrenget og fikk skryt av instruktøren. I morgen er det klart for å kurse to nye hunder.

 

 

 

Første kadaverfunn

Opplæring i GPS inngår som en viktig del av kurset. Koordinatene for funnet noteres

Lille har funnet et kadaver gjømt i myra, slik jerven gjømmer byttet sitt

Lille arbeider i felten

Smestad hilser på border- collikvalpen Scott i Langlia. De ble gode venner

I morgen er det Scott sin tur. Da skal han på kurs sammen med gammelhoinn' i Langlia. 
Her er sjarmtrollet Scott trygt på arma til matmor Åshild

Ingen ting å si på utsikten i Langlia, sjøl om det ikke var maks fotovær i dag, - litt for disig.
Her utsikt mot Grytbakkgardene

- og her ned mot sentrum og Bjørnåsen

Foto: Anne S.