tp_leserinnlegg

Leksefri skole i Rindal

Rindal Høyre ønsker at Rindal kommune skal bli en leksefri kommune, for å utjevne forskjeller mellom elevene og frigjøre fritid. - Vi mener at det er; «bedre å lære enn å gjøre», skriver listekandidater i partiet.

Vi i Rindal Høyre vil arbeide for at Rindal kommune skal gjennomføre et prøveprosjekt med leksefri skole. Forskning viser at lekser øker forskjeller mellom barn. Avhengig av foreldrenes status. I våre øyne må det være bedre at elevene gjør skolearbeidet på skolen hvor det er lærer som besitter den riktige fagkompetansen som bistår elevene, fremfor vi som foreldre og ufaglærte.

Vi voksne fikk lovfestet rett til fritid allerede i 1919 da 8 timersdag ble innført under slagordet; 8 timer arbeid, 8 timer fritid og 8 timer søvn.  Leksene tar ikke bare fritid, det hindrer den også i å lære på andre måter. Tiden som i dag brukes på lekser, kunne blitt brukt til å klatre i trær, skru på mopeden, lese bok eller blogge. Det er også aktiviteter som har læringsutbytte selv om det ikke står i læreplan.

De minst flinke elevene stilles overfor et vanskelig valg. De kan enten gjøre leksene, bruke mye lengre tid enn andre elever og forlenge skoledagens følelse av nederlag. Eller de kan droppe leksene og gjøre som de vil resten av dagen, men få smellen når de kommer på skolen dagen etter. Uansett hva de velger, blir det en ond sirkel som i lengden sliter på motivasjonen. Ikke overraskende er det disse elevene som oftest dropper ut av skolen

Vi mener at det er; «bedre å lære enn å gjøre». Leksearbeidet medfører mødre som maser, fedre som kjefter og barn som griner for de må droppe kameratens bursdagsfeiring til fordel for lekser. Dette er ikke faktorer som er med og styrker forholdet mellom skole og hjem. Vi vil derfor arbeide aktivt for at Rindal kommune blir en leksefri kommune. Dette innebærer selvsagt ikke at alt ansvar skal overlates til skole, foreldrene skal fortsatt spille en aktiv rolle i skolearbeidet og en del lesing må man gjennomføre hjemme. Vi mener at dette er et prosjekt som ikke belastes med store økonomiske konsekvenser, men mer motiverte og kunnskapsrike elever.

 

Listekandidater

Rindal Høyre