Leserinnlegg

Leserbrev fra Norsk Thyreoideforbund (NTF)

Norsk Thyreoideaforbund (NTF) er en interesseorganisasjon for mennesker med manglende eller har sykdom i skjoldbruskkjertelen. Den største gruppen innenfor organisasjonen er de med lavt stoffskifte (hypothyreose). De med høyt stoffskifte (hypertureose) utgjør ca. 10% av en medlemsmassen. Eva Marie Myklebust har vært på seminar og ønsker å dele noen tanker med alle på Trollheimsporten:

Den 26. januar 2013 arrangerte NTF kontaktutvalg hypertyreose seminar for personer med høyt stoffskifte og deres pårørende i Trondheim. Her fikk vi orientering om NTFs likemannsarbeid og NAV – rettigheter og plikter. Etter lunch var det foredrag ved spesialist ved St. Olavs hospital, og under hele seminaret var det anledning til spørsmål og erfaringsutveksling.

Når vi har et normalt stoffskifte, er vi innenfor «normalområdet». Er stoffskiftet for høyt, er vi over «normalområdet», og er det for lavt, er vi under.

Flere av deltakerne på seminaret gav uttrykk for at de hadde hatt svært positive erfaringer med å ha et noe forhøyet stoffskifte. Arbeidskapasiteten hadde vært på topp, og det hadde vært lite behov for hvile.

MEN: Å gå på «høygir» fordi en har en sykdom, er ikke bra for kroppen, derfor blir det gitt behandling. Den kan være medikamentell, kirurgisk eller stråling. Da går stoffskiftet ned, og noen vil få for lavt stoffskifte, og må behandles for det!! Men, det ser ikke ut for at de som har hatt for høyt stoffskifte, blitt behandlet for det og fått for lavt, kan likestilles med de som har fått lavt uten å ha hatt for høyt stoffskifte på forhånd. De med høyt stoffskifte har en forhistorie som de andre mangler. Den har de med seg videre, selv om de per. definisjon har fått or lavt. Det er viktig å skaffe seg kunnskap om forskjellene. Dette seminaret var med og gav oss det.

Det er ikke nødvendig «å værra som en e når en itte vart som en sku.......» når det kanskje er forbedringspotensiale, eller for å bruke NTFs egne ord: KUNNSKAP GIR MESTRING

NTF har planer om å ha dette seminaret i alle landets regioner. Kunngjøringer kommer i medlemsbladet Thyra og på www.stoffskifte.org Norsk Thyreoideaforbund

Eva Marie Myklebust