Onsdag
Onsdag Delvis skyet
-8°
Delvis skyet
Flau vind
Torsdag
Torsdag Lette snøbyger
-4°
Lette snøbyger
Lett bris
Per Landsem ved premiene, ingress

Mangt å minnes på skimuseum

Onsdag var 90 år gamle Per Landsem på besøk på Rindal skimuseum. Han er nå den eneste gjenlevende av de gamle, gode skiløperne fra Rindal som jevnlig figurerte på resultatlistene etter skirenn på 1950-tallet.

Per Landsem er en av dem som ivrig har fulgt med på Rindal skimuseums historie fra planlegging og åpning i 2014 til i dag, og har vært til stede på flere arrangementer her siden åpninga. I januar fylte han 90, alderen krever sitt og han er ikke så mobil som han en gang var. Men når han nå var tilbake i heimen etter et opphold på Øya helsehus i Trondheim, stod en Rindalstur høyt på ønskelista. Sammen med sønnen Brian og med Torgeir Magnussen som sjåfør ble ønsket i dag oppfylt både med et nytt besøk på skimuseet og etterfølgende kaffelag hos svigerinne Birgit på heimgarden Austistu Landsem.

Ser film_700x466.jpg

På 1950-tallet stod Per Landsem midt i det aktive skimiljøet i Rindal. På skimuseet blir han sittende og se gamle filmer, og plutselig får han se seg selv i en gammel filmsnutt fra NM i Holmenkollen 1953, der han etter 2 etapper på 25 km gikk i mål som nummer 3.

Per Landsem, skjermdump_700x540.jpg

Dette løpet husker han godt og beskriver løpet. – Jeg var i knallform, sier han, - jeg gikk forbi 48 stykker! Bildet er et skjermdump fra en Scanpixfilm og viser Per Landsem etter målgang på 50 km i NM 1953.

Per Landsem ved premiene_700x606.jpg

Per var en dyktig skiløper, men måtte nok finne seg i å stå litt i skyggen av den to år eldre broren Edvin. Det er ikke ofte at to brødre blir tatt ut til OL, men det opplevde Landsembrødrene i 1952, da OL skulle arrangeres i Oslo. Her var også en tredje rindaling med, Mikal Kirkholt, som kunne returnere til heimbygda med en OL-medalje i sølv i stafett i lomma. Her står Per ved den imponerende premiesamlinga til broren, Edvin Landsem.

Fra NM i 1973_700x466.jpg

På skimuseet minnes han også NM i Rindal i 1979. Kong Olav var på besøk, og det ble arrangert et møte mellom de gamle rindalsskiløperne og den idrettsinteresserte kongen. - Her står dere alle sammen, sier avdelingsleder Kari-Elin Bolme Løfaldli: Per, Edvin og Even Landsem, Magnar Fosseide og Sigurd Røen. - Sigurd Røen med 2 VM-medaljer var et stort forbilde for oss, sier Per Landsem.

Brian og Per Landsem.jpg
Per Landsem og sønnen Brian, som var en lovende fotballspiller i sin ungdom, kommer gjerne tilbake til skimuseet. Utstillingsdokka til høyre har Edvin Landsems OL-dress fra Cortina i 1956. - Sannelig er det mangt å minnes på skimuseet. Nå krysser Per fingrene for at helsa holder. - Du skal ikke se bort fra at jeg kommer tilbake neste år, sier han.

 

Klikk her og se Per Landsem i en Scanpixfil fra NM i Holmenkollen i 1953