MC-Edgar

Motorsykkel-liv i 60-åra

(20.4.2007) Det er jo MC-messe i Rindalshuset denne helga. Da syntes Edgar Kattem det passet å dra fram et gammelt motorsykkelbilde fra fotoarkivet sitt - se "Les mer". (21.4.) En leser, Jostein Dønnem, har kommet med noen tips når det gjelder opplysninger som Edgar etterspør - det er mange godbiter i fotoarkivet til Edgar Kattem og Trollheimsporten kjører repriser:

 

Edgars fotoarkiv 1 finner du her under På Porten (der du også finner mange andre arkivsider - blant anna Willys arkivdykk og Bjørn Tores arkivdykk) når du er på Hovedsida. Så også Edgars fotoarkiv 2010 og Edgars fotoarkiv 2011.


Denne helga står i motorsykkelens tegn i Rindal. Men det var da "motorsykkelliv" før i tida og. Her ser vi en av karene i arrangørstaben, Eyvind Nergård, som prøvesitter motorsykkelen til onkelen sin. Bildet er tatt en gang på første halvdel av 1960-talet, og sykkelen er en PUCH 175 (så vidt jeg minnes). Det var tre slike sykler i øvre del av Romundstadbygda den tida. To av dem var grå, og en var rød/brun. Ellers var de ganske like.
Jeg var med og demonterte en motor på en slik sykkel en gang, og det var en noe spesiell totakts konstruksjon. Det var to stempel som sto montert på samme veivlager og gikk parallelt. Men det ene stemplet "hang etter" det andre slik at de ikke nådde toppunktet i sylinderene akkurat samtidig. Men begge stemplene ble tent av samme tennplugg. Nå skal jeg ikke briljere mer med mine tekniske kunnskaper, for jeg vet at det er mange som vet mye mer om dette enn det jeg gjør. Er det noen som leser dette som kan gi en teknisk forklaring på dette, hva som var hensikten med to parallell stempel som ikke nådde toppunktet i sylinderen akkurat samtidig?
----
Jostein Dønnem på Honnstad skriver i 2007:
Enno ein gong kjem den gode Edgar Kattem med interessante bilder og historier på Trollheimsporten. Han etterlyser info om den spesielle Puch-motoren, og eg har funne to interessante sider som forklarer dobbelstempelet og totaktens mysterier...
http://folk.ntnu.no/dagjoh/to-takt.htm  og  http://home.no.net/terjebra/terjebra.htm har forklaring på systemet.
 
 
Takk til Trollheimsporten, og til Edgar - fortsett med gamle (og nye) bilder, og historier med glimt i auget som sett farge på svart/kvite minner!

Det går an å komme med kommentarer i dag også: brul - redaktor@trollheimsporten.no.