Filmvisning

Nytt tilbud på skimuséet

Sommerens nyhet på Rindal skimuseum er at maskinrommet på muséet er gjort om til filmrom. Her kan du nå se film fra Rindal tatt opp på 1950- og 1960-tallet. Her blir det anledning til å mimre over svunne tider. Mange godt voksne rindalinger vil gjenkjenne både seg selv og omgivelsene.

 

Det er Ida Halvorsens filmer det er snakk om. Distriktslege Gløer Halvorsen og familien kom flyttende til Rindal i 1947. Foruten å være sykepleier og firebarnsmor var Ida Halvorsen en ivrig fotograf, og var, så vidt vites, den eneste som var eier av filmkamera i Rindal på 1950-tallet. Dette ble flittig brukt, selvfølgelig for å ta vare på familiebegivenheter og aktiviteter i lag med familiens fire barn, men også arrangement av mer allmenn interesse, som 17- maifeiringer, konfirmasjoner og skirenn.

Ida og Gløer Halvorsens sønn, Erik Halvorsen, så verdien i de gamle filmene og ønsket at en del av det måtte bli tilgjengelig for flere. Erik fikk dessverre ikke oppleve det, men etter hans død fikk muséet låne en stor spole med gammel smalfilm fra hans kone Ragnhild Aarnes Halvorsen. Kai Løfaldli har gjort en stor jobb for muséet med å merke av på filmen og ”klippe ut” det som er av allmenn interesse. Redigering og digitalisering er gjort av EB Drift i Surnadal.

Ved hjelp av prosjektmidler fra Nordmøre museum har det nå blitt mulig å gjøre disse filmene tilgjengelig for alle i eget filmrom på muséet. Filmene vil bli vist to ganger pr dag, kl. 12 og 14 fra og med Kulturvøkku. Filmen er på ca.1 time. Kjøper du billett i kassen, kan du se både filmene og resten av muséet.

Godt voksne rindalinger som var barn på 1950- og 60-tallet vil kunne gjenkjenne både seg selv, sine kamerater og voksenpersoner som de omgikk i barndommen. Her er glimt fra søndagsskiturer med hopprenn til Feiarskaret, 17- maifeiringer, St. Hans- arrangement, skoleskirenn i Møkkelgardsgrenda og på Storliskolen, konfirmasjonssøndager, badeliv på Igltjønna, snøvintere i Rindal, dugnader ved Igltjønna mellom mye annet.
 

film 3[1].JPG
Rindal skramleorkester i 17.- maitoget

Da Ida og Gløer Halvorsen kom til Rindal brakte de også med seg en god del nye ideer utenfra. Det var nok derfra idéen om å lage et ”Rindal skramleorkester” i front for 17.- maitoget kom. Dette var før Rindal skolemusikk ble starta, noe Gløer Halvorsen også var en av initiativtakerne til. Som distriktslege så han også verdien av at ungene lærte seg å svømme og var en ivrig bruker av Igltjønna sommers tid. Vi mistenker også gammeldokteren for å være primus motor for ei St.Hansfeiring som blir vist på filmen, der karene var kledd i kvinnfolkklær og kvinnfolka i karklær med en påfølgende fornøyelig fotballkamp mellom kjønnene. Dokteren sjøl stilte her i kvite blondemamelukker og tilhørende ”dristig” overdel og blir kjørt i trillebår. Litt av et syn!
 

film 2.JPG
Søndag med skileik i Feiarskaret

Filmen er en god dokumentasjon på Rindalssamfunnet for 50-60 år siden.
Muséet ønsker å rette en stor takk til Ragnhild Aarnes Halvorsen og resten av Halvorsenfamilien for å ha lånt bort dette materialet, og håper og tror at dette ble i Eriks ånd og slik han ønsket det.

Ingressbilde: Venneforeninga "prøveser" filmene

Følg Rindal skimuseum på Facebook

 

Sommerprogram ny 2019 690.jpg