OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Edgars fotoarkiv ruller videre

Operasjon Ugle hos Rindalslist i 2006

Det er visst ugletider her i Trollheimsporten. Hør bare hva Edgar Kattem forteller fra sin arbeidsplass, Rindalslist AS. Der ble det full stopp i kveldsskiftet i går (31. oktober) for å sette i gang Operasjon Ugle - Fra gamle Trollheimsporten 1. november 2006:
Edgars fotoarkiv 1 finner du her under På Porten (der du også finner mange andre arkivsider - blant anna Willys arkivdykk og Bjørn Tores arkivdykk) når du er på Hovedsida. Så også Edgars fotoarkiv 2010 og Edgars fotoarkiv 2011. Denne saken ligger på Edgars fotoarkiv 2.
 

- Det sies at uglene er kloke skapninger, sjølve symbolet på visdom. Men direkte lur var ikke den ugla som natt til tirsdag hadde tatt seg inn i sponsiloen ved Rindalslist. Et stort mer utrivelig oppholdssted skal det godt gjøres å tenke ut.
  
Ugla ble først sett ved kontroll av siloen i sjutida tirsdag morgen. Da satt den midt i sponhaugen inne i siloen. Eneste veien den kan ha kommet seg inn er gjennom en av syklonene på silotaket mens avsuget sto stille om natta. En luke ble åpnet, og snart var ugla borte - trodde man. Neste kontroll av siloen var omkring klokka seks om kvelden, da satt ugla på et framspring lenger oppe i siloen. Der hadde den altså sittet i elleve timer i dunderet og støvføyka! Viftene ble stoppet, og mannskap fra kveldsskiftet dro inn i siloen for å få ut den stakkars fuglen. Etter litt lirking klarte man å få den ut i friluft att, og den var tilsynelatende i god form etter oppholdet i de mildt sagt støvete omgivelsene.
  
Først ble der erklært at det var en jordugle, men etter noen flyturer inne i siloen ristet den av seg litt av støvet og da mente flertallet at det var ei kattugle. Men Trollheimsporten har sikkert lesere som kan slå fast hvilken art dette er. På bildet ser vi ugla sitte i støvskavlene inne i siloen.
-----
Igjen en oppgave for "uglemannen" vår - zoologen Lars Løfaldli!
-----
Og Lars svarer:
- Ja, det er ei kattugle dette også.
Kattugle hekker i hulrom i trær, og har en forkjærlighet for diverse hulrom; gjerne i bygninger, og da også som sitteplass på dagtid. Så det er egentlig "normalt" dette her, at kattugla tar seg inn i diverse åpninger, rør og kanaler. Ofte går det dårlig i og med at den ikke finner ut igjen. Sammen med at de sulter ihjel og kollisjon med kjøretøyer er dette den vanligste dødsårsak hos kattugler.
Fint at den greide seg!