Relanserer Rindalskofta

Rindal skimuseums venneforening og Rindal husflidslag har gått sammen om å utarbeide et nytt mønster til Rindalskofta. På Rindalsmessa neste helg kan du få kjøpt mønsteret til den nye Rindalskofta, med tilhørende garnpakke.

Hilde Børset Patterson i Rindal husflidslag forteller at husflidslaget fikk ideen til dette prosjektet etter en henvendelse fra en utflytta rindaling for to år siden. Det var naturlig å samarbeide med Rindal skimuseums venneforening, og det ble valgt ei koftenemnd som skulle utarbeide mønster og en komplett strikkepakke for den nye Rindalskofta.

Nå er endelig alt klart til å legge kofta ut for salg. Pakken vil først bli solgt på en egen stand på Rindalsmessa, og senere vil den bli lagt ut for salg på Rindal skimuseum. Det det gamle mønsteret er tilpasset dagens strikkemote, men grunnmønsteret er selvsagt det samme som før.

DSC_0071.jpg
F.v. Ann Elin Hess Brønstad, Hilde Børset Patterson, Margret Meland og Ranghild Stavne Bolme er klare for relansering av Rindalskofta.


Litt historie

Ragnhild Stavne Bolme forteller historia om Rindalskofta fra begynnelsen. I 1978 starta Rindal kommune opp Rindal Utviklingsforening etter oppfordring fra Nordmøre Næringsråd. Arbeidet skulle bidra med å skape nytt næringsliv i kommunen. Seks forskjellige grupper var i arbeid, og ei av disse gruppene hadde husflid og brukskunst som tema. Denne gruppa ble senere slått sammen med ei anna gruppe som arbeidet med temaet leker og lekeapparater. Resultatet av arbeidet i denne gruppa ble ganske mangfoldig.

Alf Kvam fikk støtte til å produsere 70 snøploger av jern for barnesparker. Dette var en sped start som utvikla seg til ei større virksomhet etter hvert. Resten av arbeidet ble det få arbeidsplasser av, men i kjølvannet av arbeidet ble det stifta et husflidslag, og så kom Rindalskofta.

I november 1979 ble det utlyst en strikkekonkurranse for å få til en modell på ei Rindalskofte. Det kom inn ni forslag, og det var ett som skilte seg tydelig ut. I januar 1980 ble det offentliggjort at Greta Langli var vinneren av konkurransen. Hun hadde laget mønster etter en trykt ullduk som hun eide. Mønsteret på ullduken var trykket med trykkblokker etter Even Olson Qvam, f. 1818. Han var tippoldefar til Greta Langli.

Trykking på ulltøy var en gammel tradisjon i Rindal og i andre kommuner på 1800-tallet. Det meste som finnes av slikt handverk i Rindal ble farga i fargeriet i Børset, og på Rindal sentrum, av Børsetfargerene. De var lokale kunsthandverkere som utforma mønster og skar ut trykkblokker i tre selv. På Rindal sentrum ble trykking på ullstoff utført til maskinene tok over. Mønstra ble brukt på skinnfellåkle, stortørkle og duker. Det er den samme teknikken som er brukt på storsjalet til Rindalsbunaden.

Det ble strikka mange Rindalskofter på 1980-talet, men det ble dessverre ikke oppfulgt med et ordentlig strikkemønster. Det var både økonomiske og andre grunner til det, og kofta gikk etter hvert nesten i glemmeboka.

I februar 1997 ble det arrangert Treskifestival i Rindal. Da ble det blåst støv av Rindalskofta, og den stod fram i ny forbedra utgave. I tillegg fikk kofta med seg ein hel kolleksjon av andre plagg, som strømper, lester, luer og panneband. Det ble også laga mønster til ein Rindalsgenser. 

Det var Greta Langli som utvikla disse produktene videre, med utgangspunkt i vinnermodellen av Rindalskofta fra 1980. Det ble også laga en logo som ble trykt på et lite merke som skulle syes på kofta. Rosa på logoen har mønster etter en del av ei gammel sølvnål fra Bolmbakken.

De første åra ble mønsteret og garnet til Rindalskofta solgt på Kulturstøggu i Rindal sentrum, og senere på Solhaug. Det røde Rauma-garnet som ble brukt i Rindalskofta var spesialfarget, og hver gang det skulle farges nytt måtte man bestille minst 8 kg garn. Dette var ganske krevende, og etter hvert ble mønsteret og garnet til kofta utsolgt.


En helt spesiell suvenir

Selv om Rindalskofta forsvant fra handelen oppsto en liten "avlegger" i Rindalsvotten. Ann Elin Hess Brønstad designet Rindalsvotten for noen år siden, og mønsteret til votten kommer fra Rindalskofta. Det er medlemmer i venneforeninga som strikker slike votter. Rindalsvotten er en helt spesiell suvenir som man bare får kjøpt på Rindal skimuseum. 


Henger seg på koftetrenden

Ragnhild Stavne Bolme forteller at hun har fått henvendelser om garn og mønster til Rindalskofta flere ganger opp igjennom åra. Men Rindal husflidslag tok altså initiativ til relanseringa for to år siden. Det er Ann Elin Hess Brønstad, Hilde Børset Patterson, Margret Meland og Ranghild Stavne Bolme som har gjort jobben med den nye Rindalskofta. De fire utgjør koftenemna som ble valgt av husflidslaget og venneforeninga.

Interessen for strikking har tatt seg kraftig opp de siste åra, og man har sett en koftetrend i hele landet. Det var bare å henge seg på. Men ting tar tid, og arbeidet med et strikkemønster er mye mer omfattende enn man kanskje skulle tro.


Mer lik originalen

Ann Elin Hess Brønstad forteller at de først måtte bestemme hvilket garn de skulle bruke. De var bestemt på at de skulle bruke garn som allerede er i handelen. Det er enklest å forholde seg til. I 1997-versjonen av Rindalskofta var rødfargen noe mørkere enn den originale kofta. Greta Langli ønsket at den nye versjonen av kofta skulle få en sterkere rødfarge, mest mulig lik originalen. Det har koftenemnda tatt hensyn til, og gått tilbake til den originale rødfargen.

De har valgt to typer garn, begge i 100% ull. Kofta kan strikkes med Peer Gynt-garn, men man kan også velge Smart superwash-garn. Damekofta har rød bunnfarge med grått mønster. Herrekofta har omvendte farger, grå bunnfarge og rødt mønster.

Da garntypen var bestemt måtte de strikke og forske, og blant annet bestemme fasongen på kofta. På 80-tallet skulle alt være stort og vidt. Mønsteret er nå tilpasset dagens mote, som er litt trangere, men man har likevel beholdt kofte-uttrykket.

DSC_0093.jpg
Ferdige kofter, mønster, knapper, skinnlapp med logo og spesialsydd veske. Til Rindalsmessa vil også garnet være klart.


Vil arrangere koftekurs

Ann Elin Hess Brønstad påpeker at mønsteret til Rindalskofta ikke er blant de enkleste å strikke, så det er kanskje ikke det rette prosjektet for en nybegynner. Det kan være en fordel å ha strikka ei kofte tidligere, eller i alle fall å ha strikka etter mønster før. - Men fortvil ikke, Rindal husflidslag har planer om å startet koftekurs etter jul. Der blir det mulighet til å få hjelp med både strikking og montering.


Komplett strikkepakke

Nemnda har også lagt ned arbeid i å bestemme hvor mange størrelser de skulle ha på på kofta, og hvilke knapper de skulle bruke. De har fått trykket opp skinnlapper med egen logo "Rindalskofta 1980". Og sist, men ikke minst, har de utarbeidet et flott hefte, som inneholder bilder av kofta, strikkemønster og litt historie. Koftenemnda vil takke Ingrid Stokke og Lars Bakken Røen som sporty stilte opp som fotomodeller.

Garnpakken inneholder mønster, garn, knapper og skinnlapp med logo. Nemnda har også tenkt på at det er fint å kunne levere garnpakken i en egen pose. Pastposer er bannlyst i denne sammenhengen, så det måtte bli tøyvesker. Dermed fikk de trykket opp en del logoer på lerret, og Rindal husflidslag har hatt dugnad og sydd 90 tøyvesker til garnpakkene.


Håper på stor interesse

Underveis i arbeidet ble det behov for finansiering. Det koster en del å kjøpe inn garn, knapper, skinnlapper og lerretsposer. Så lenge salget ikke har startet har de jo ikke hatt noen inntekter. Nemnda har fått økonomisk støtte fra Rindal kommune, og tilsagn fra Rindal sparebank. Husflidslaget og venneforeninga har også spyttet i noen kroner, slik at prosjektet kunne bli klart til Rindalsmessa i år. 

Representantene for Rindal husflidslag og Rindal skimuseums venneforening håper at mange fatter interesse for den nye Rindalskofta, og tar turen innom deres stand på Rindalsmessa. Etter Rindalsmessa vil garn- og mønsterpakken til Rindalskofta bli lagt ut for salg på Rindal skimuseum.