Kari-Elin og Olav Bjørnås

Spesiell gave til skimuseet

De som abonnerer på avisa Sør-Trøndelag la kanskje merke til en artikkel der Olav Bjørnås fra Meldal for en tid siden etterlyste noen som kunne ta vare på en bunke skrivebøker med sportsresultater. Nå er de trygt bevart på Rindal skimuseum.

Olav Bjørnås, for de fleste kanskje mer kjent som Olav Skjervøyå’, innrømmer at han er over gjennomsnittet sportsinteressert, - sportsgal er vel kanskje et mer dekkende ord, sier han sjøl.
 

Helt fra 1962 har den nå pensjonerte gardbrukeren skrevet ned resultater fra alle store mesterskap, NM, VM og OL i så vel langrenn som skiskyting. Denne spesielle hobbyen har resultert i en bunke på i alt 21 store skrivebøker, tettskrevet med sportsresultater. Og dette er «innføringsbøker» skrevet med fin handskrift til ordenskarakter Meget pluss, etter at han først har laga en kladd. I tillegg har han lagt til egne kommentarer om vær- og føreforhold og spesielle hendelser under de ulike mesterskapa.

Bok 3_4272x2848_700x467.jpg

Dette har han holdt på med i 53 år. - Men nå er det slutt, sier Bjørnås, jeg er lei og så skriver jeg ikke så fint lenger heller. Da han ble intervjua av avisa «Sør- Trøndelag» var han på jakt etter noen som kunne ta vare på livsverket sitt. - Det er mye arbeid som ligger bak dette, og det ville være trist om det en dag skulle havne i søpla, sier pensjonisten.

Da avdelingsleder ved Rindal skimuseum, Kari-Elin Bolme Løfaldli, tok kontakt etter å ha lest om Bjørnås i «Sør-Trøndelag» var han ikke sein om å reagere. Etter et par dager var han på plass og overrakte hele samlinga til skimuseet.

Bøker.jpg

-Jeg er både glad og letta over at skimuseet vil overta bøkene, sier Olav Bjørnås, - her vet jeg at de blir satt pris på blir tatt godt vare på.

Dette er et unikt oppslagsverk for interesserte. På skimuseet vil ikke bøkene ligge framme, men vil med tid og stunder bli skannet og gjort tilgjengelig på en berøringsskjerm. Spesielt interesserte kan selvsagt få se i dem på forespørsel.

Bok med bilde.jpg

Bjørnås har ikke mange bilder i bøkene sine, men har tatt vare på ett. –Dette er et unikt bilde, sier han, og sikter til bildet der Therese Johaug impulsivt springer rett i armene på kong Harald etter å ha vunnet 30 km fristil damer under VM i Oslo 5. mars 2011 på 1.23.45.1, om noen skulle ha glømt det. - Dette kunne ikke ha skjedd i noe annet land i hele verden, sier han, og har sikkert rett i det, og beskriver ellers Holmenkollrennet i 1982, der Oddvar Brå brakk staven, som høydepunktet i norsk skiidrett.

 

Under Rindalsbesøket vanka det en grundig gratisomvisning i museet og kaffe og bakels på den sportgale pensjonisten. Det skulle da bare mangle!