5855998_3456649

Stor skisamling på flyttefot

Mandag var det formell overtakelse av den store treskisamlinga som Rindal skimuseum har kjøpt av Jørgen Fløtlien på Moelv. Tirsdag er 150 par treski på veg til Rindal med en bil fra Surnadal Transportpartner AS.

Trollheimsporten har tidligere skrevet om denne skisamlinga. Rindal skimuseum fikk i desember flere tips fra folk som abonnerte på avisa Gudbrandsdalen Dagningen. GD hadde en artikkel om en kar på Moelv som hadde ei stor samling av treski som han ønska å kvitte seg med. Kunne dette være noe for Rindal skimuseum? Avdelingsleder på Rindal skimuseum, Kari-Elin Bolme Løfaldli, tok kontakt med kulturleder Morten Møller, og sammen ble de enige om å at dette var en anledning de ikke kunne la gå fra seg. De snudde seg rundt, og det tok ikke lang tid før handelen var i boks. Og så ble det  avtalt at skiene skulle bringes til Rindal på nyåret.

Turid og Jørgen Fløtlien.jpg

I går var kulturleder Morten Møller, Kari-Elin Bolme Løfaldli og Anne Skjølsvold fra Rindal skimuseum til Moelv for å overta skisamlinga. Der ble de godt mottatt av Turid og Jørgen Fløtlien som hadde skisamlinga fint oppordna i garasjen og klar til sending.

Dette er ei ganske spesiell treskisamling. Fløtlien trur det må være vel 40 år siden han begynt å samle på treski.
 - Det var da glassfiberskia kom på markedet og begynte å utkonkurrere treskia jeg tenkte at noen må da ta vare på disse treskia også, sier han. Kanskje det blir interesse for dem igjen en gang i framtida?

Slik begynte han å kjøpe ski når han var på auksjon, og fikk han nyss i at noen skulle flytte, tok han kontakt for å spørre om de hadde gamle ski. Det er jo fort gjort at gamle ski er noe av det første som går på fyllinga i forbindelse med flytting.

Mange ski_700x502.jpg

Til slutt hadde han en samling på om lag 150 par treski i ulike modeller fra 10- 15 forskjellige produsenter. Han har ikke vært langt vekk for å handle ski, alle skiene er kjøpt i Ringsakerområdet.

- Skia tok etter hvert mye plass i garasjen, og ettersom jeg begynner å dra på åra, så fant jeg ut at det kanskje var best å kvitte seg med dem. Ingen av døtrene våre var interessert i dem heller, sier Fløtlien.

- Jeg har 4 svigersønner, og har i spøk sagt til dem at de får et alvorlig arbeid den dagen de skal rydde opp etter meg. Men nå har jeg spart dem for det bryet, ler han, og uttrykker stor glede over at hele samlinga ble solgt samla og at den blir tatt vare på av et museum, slik at andre interesserte kan få se den.

Alle skiene har påmontert bindinger og er for så vidt klare til bruk.
- I år har det vært så lite snø, så jeg har ikke fått prøvd dem, sier han, men før om åra har jeg brukt å ta en prøvetur med alle, så jeg veit de er brukbare!


Jørgen og Kari_700x453.jpg

Jørgen Fløtlien fikk Nordmøre museums årbok for 2013 det det står en lengre artikkel om Rindal skimuseum.

 

En av Rindal skimuseums viktige oppgaver er å ta vare på skihistorie og ikke minst skimakerhistorie og skimakertradisjoner, ikke bare lokale, men også nasjonale. Derfor er det midt i blinken å få et slikt tilskudd til skisamlinga, der ski og skifabrikker fra hele landet er representert.

Etter påske blir det arbeid for museets venneforening med å sortere og rengjøre ski, før skiene blir fotografert og registrert på digitalt museum og seinere stilt ut på trøskarlåven i Heggemsfjøset.

Til sommeren kommer Turid og Jørgen Fløtlien til Rindal på besøk og forhåpentlig mange andre skiinteresserte for å se denne skisamlinga i sin helehet.

Journalist Dagningen_700x494.jpg

En journalist fra GD var også på besøk hos Fløtliens på Moelv i går og tok opp DENNE VIDEOEN

Ski-ski ski.jpg

Siden en er på disse trakter, kan det være fristende å skrive om en av Vazelina Bilopphøggers låter litt:

Å ski, å ski, å ski, å ski, jum.jum, jum
Å ski, å ski, å ski, å ski, jum.jum, jum
Å ski, å ski, å ski, å ski, jum.jum, jum
Å ski, å ski, å ski, å ski, å ski.....

 

Skia på bil.jpg

Transport.jpg

I ettermiddag ble skia lasta over på bil som skal frakte dem til Rindal og til et nytt liv på museum.

Rindal skimuseum sender en stor takk til Surnadal Transportpartner AS som sponser frakta slik at skisamlinga kommer til Rindal for ”halv pris”.