ungdommene_1024x419

Ungdom og rus - utsett debutalderen!

Noe av det viktigste en kan påvirke når det gjelder ungdom og rusmidler er å utsette debutalderen. De kom fram da Rindal sanitetsforening, Rindal frivilligsentral, folkehelsekoordinator i Rindal og Rindal skole satte fokus på ungdom og rus under et temamøte i Attanova Rindalshuset i går kveld. Og ungdommene (bildet) var på plass for å lytte og lære.

La fram dystre fakta
Det var folkehelsekoordinator, Grete Ranes Heggem, som først viste hva tidlig debutalder (ned mot 13 år), førte til av økt bruk av rusmidler, særlig alkohol, både seinere i ungdomstida og i voksen alder. Ho la fram dystre fakta.

Til venstre lensmann Olav Halse i Surnadal og Rindal, og til høyre lensmann Brynjar Einum i Meldal.

Gammeldags tradisjon
Og Janne Husby Haugen fra Vinmonopolet i Surnadal fulgte opp og understreket den ulovlige og litt gammeldagse "tradisjonen" med at ungdom som er konfirmert og har fått presthanda får lov til å gå på fest og der skal det drikkes. - Dette er innarbeidet og må endres. Uansett er det 18 års grense og det er hos foreldregenerasjonen holdningene må endres, sa ho.

- Det er på bygdene, blant anna i Surnadal og Rindal, vi ser dette. Vi opplever at fleire tilflyttere kommer og ikke forstår problemet, sa ho og minna om at det er ulovlig å kjøpe og å sende med alkohol til ungdom under 18 år.

Til venstre Anne Skjølsvold (Rindal frivilligsentral) som ledet kvelden.

Narkotika
Arrangørene av temamøtet hadde, foruten Grete Ranes Heggem og Janne Husby Haugen, fått med seg lensmennene Olav Halse i Surnadal og Rindal og Brynjar Einum i Meldal. Halse snakka om narkotika og understreket at det var lite av dette i Rindal. - Men det er etablerte miljøer både i Surnadal og i Orkdal. Dit er det ikke langt, sa han og la til at det hentes narkotika til distriktet fra Sunndal, Kristiansund, Orkdal og Trondheim.

Einum engasjerte
Brynjar Eium viste ved eksempel hvor farene ligger for gutter og jenter og skapte engasjement blant de frammøtte - brukbart mange interesserte. Einum sa det som det var og fikk nok mange til å tenke seg om neste gang. Også han nemnte drikking i tidlig alder og tidlig festalder.

Surnadal sammen for grenser
Janne Husby Haugen nemnte Surnadal sammen for grenser - et tydelig voksenbudskap - ei tydeliggjøring av 18 års grense og ei oppussing av arrangement som tilbys barn og unge. - Vi må ha foreldrevettregler, følge lov og rett og ha sunn fornuft, sa ho.

Under arrangører og deltakere - fra venstre: Kari Moe (Rindal sanitetsforening), Anne Skjølsvold (Rindal frivilligsentral), lensmann Brynjar Einum i Meldal, folkehelsekoordinator Grete Ranes Heggem i Rindal, Janne Husby Haugen fra Vinmonopolet i Surnadal og Gjertrud Kvam (Rindal skole). Videre nedover ser vi Jo Sverre Sande og Olav Nergård Tørset fra Swiks, som sto for det kulturelle og nederst brukbart med folk i Attanova Rindalshuset.