Gabriel

Edgars fotoarkiv med potetgull fra Surnadal

Hvem var Gabriel?

Edgars Fotoarkiv finner du her under På Porten (der du også finner mange andre arkivsider - blant anna Willys arkivdykk) når du er på Hovedsida. Sjå også Edgars fotoarkiv 2010, Edgars fotoarkiv 2011 og Edgars fotoarkiv 2012. Dette finner du under Edgars fotoarkiv 4. Sjå også Edgars Fotoarkiv 1, Edgars Fotoarkiv 2 og Edgars fotoarkiv 3! Det er mye å finne fra Edgar Kattem på Trollheimsporten. Utgangspunktet er Edgars Fotoarkiv under På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida på den raude.
 
Har du kommentarer eller innspill til dette bruk redaktor@trollheimsporten.no.

Potetgull fra Surnadal:
Jeg minnes dette produktet, potetgull fra Surnadal - oppi Rindal'n populært kalla "Fiske-gull". Så langvarig var ikke denne produksjonen så vidt jeg minnes. Men når jeg såg disse bildene fra starten av 1970-tallet kom jeg til å tenke på at jeg på den tida traff noen jenter fra Rindal som arbeidet med denne produksjonen av chips nede på Fiske. Det har gått ca. 38 år sida den gangen, så jeg får tru at lukta av frityrolje og løk har gått ut av håret på dem no!
 
Igjen må jeg si at det ganske sikkert var Einar Klungnes som tok disse bildene for Rindal Fotoklubb.
 
Trollheimsporten har fått et par svar, og først ute var Svein Forberg med dette bidraget fra Erik Øiens flotte - nylig utkomne - bok "Surna - Elva for alle".
 
" Familie Gabriell fra Danmark var ofte på Solem Gård. Foruten kona hadde Robert Gabriell med seg to sønner som også var med på turene til Surnadal og Solem Gård. Sønnen Pelle Gabriell var også mye på Solem etter at han var voksen og gift. Han hadde et ekstra godt forhold til Maret Solem, som hadde vært som en mor for han. Etter at Maret hadde sluttet og flyttet i kårleiligheten, var det hos henne han bodde når han var på Solem. Han elsket Solem Gård og Surnadal, og var en stor norgesvenn.
 
Etter at Maret døde følte han som naturlig var, at noe manglet når han kom til Solem. Han fant seg ikke helt til rette. På tur heim til Danmark etter sommerferie i Surnadal i 1985, omkom han etter en selvforskyldt ulykke på Danskebåten. Han hadde hoppet over bord, og ble funnet død ved Nesodden lang tid senere. Flere år før dette skjedde, hadde han ordnet med gravplass på Mo kirkegård, han ville ha sin siste hvile i Surnadal. Urnen med asken av Pelle Gabriell er satt ned her."
 
Kort tid etter kom Njål Fiske, som var nær nabo med Gabriel, med dette bidraget:
 
Som nær nabo og slektning av potetgullprodusenten kan jeg opplyse om at Pelle Gabriel var en dansk laksefisker som kom og fisket i Surna hver sommer. Han leide vald i elva av min bestefar og kom derigjennom i kontakt med Erik Fiske, min onkel, og de ble enige om at det var liten konkurranse på markedet i Norge på den tiden og satset da sammen på denne fabrikken. Husker forøvrig at Pelle kjøpte mark av oss for fem kroner for en hermetikkboks full av kvalitetsmark. Det holdt ikke å grave den fram ved gjødselkjelleren, den skulle komme fra god jord. I forbindelse med fabrikken ble vi godt kjent med ferske feilprodukter, slik at de fleste som vokste opp på Fiske på den tiden var i godt hold.
 
I januar 2015 kom denne mailen fra Merete Bert Lassen i Danmark:


Jeg faldt tilfældigt over artiklen på nettet, og jeg kan oplyse, at den Gabriel, der er afbildet, er Palle (ikke Pelle) Gabriel.

Min far, Jørgen Lassen var hans fætter, og han var lige som Palle og hans bror, Søren og deres far Robert Gabriel, ivrig lystfisker og ofte med på de årlige fisketure til Surnadal. Jeg har i min barndom i 1960’erne/1970’erne flere gange tilbragt sommerferien på Solem Gård og har mange dejlige minder derfra – jeg har også selv fanget laks i Surna.

Familien Gabriel havde et møbeltekstilfirma i Danmark, men Palle blev så glad for Norge og Surna at han, så vidt jeg ved, endte med at bosætte sig fast der. Som det rigtigt står i artiklen, ligger han begravet på Mo kirkegård.

Lansering av nytt produkt ser det ut til, potetchips fra Scan-Mat. Til høyre Erik Fiske. Men hvem er Gabriel som sitter til venstre?
 
Prøvesmaking.
 
Fra produksjonen av potetchips på Fiske.
 
Lager av ferdige varer.